Marta Jedrysko

Marta Jedrysko (1959) werkt met een wervelende selectie van felle en warme kleuren. Wanneer deze kleuren op het canvas te zien zijn, ervaart de toeschouwer een explosie van leven. Wie aanwezig is een ruimte met Marta's werk waant zich in een zomerse droom.

Marta heeft de kunstacademie in Kraków (Polen) cum laude afgerond in 1983 en is in 1985 naar Nederland verhuisd. Hoewel haar stijl in de loop der jaren duidelijk is veranderd van abstract expressionisme naar een warme, bijna impressionistische stijl, is deze Pools noch Nederlands. Ze drukt haar persoonlijke gevoelens uit op abstracte wijze, maar improviseert niet, tekent regelmatig zeer realistisch en toont zich in de afgelopen jaren steeds meer een meester in kleurrijke portretten. Kleurvlakken brengen rust in de compositie en benadrukken de gelaatstrekken van Marta’s inspiratiebronnen.

Nadat Marta haar tekeningen en kleurvlakken in olieverf op het canvas heeft aangebracht, wordt het schilderij afgelakt met een vloeibare glanslaag. Het idee voor een dergelijke behandeling is al onstaan tijdens haar studie. Na vele jaren is haar wens om naast olieverf ook andere materialen tussen het canvas en de glanzende coating te vangen, recent in vervulling gegaan.     

Haar inspiratie komt vaak voort uit alledaagse dingen zoals een stilleven, bloemen, menselijke of dierlijke figuren. Vanuit dit startpunt abstraheert zij het object naar haar innerlijke wereld door de werkelijkheid te kleuren en te vormen naar haar eigen smaak. Marta schildert met een vloeiende toets waardoor het schilderij een bewegende belevenis wordt om naar te kijken. Een oorspronkelijke fruitschaal wordt een zee van emoties en de anders zo hard omlijnde realiteit verandert in stromen van gevoelens.

Marta’s kunstenaarschap is een groeiend proces, waarin nieuwe ideeën gevoed worden door nieuwe belevenissen, productiemogelijkheden en materialen. Naast de gelaagdheid en kleurkracht van de olieverf krijgt een werk van Marta Jedrysko door deze ontwikkelingen een levendiger indruk dan ooit tevoren.